
התמכרות לניקוטין – גמילה מעישון
התמכרויות מגיעות מצורך רגשי. לא משנה מהי ההתמכרות – עישון, אלכוהול, אכילת פחמימות מוגזמת, הימורים ועוד, סביר להניח שההתמכרות מגיעה כמענה לרגש שלא קיבל יחס ראוי בעבר, גם אם זה היה בעבר הרחוק. ברגע שהרגש מציף, הפעולה הממכרת מרגיעה אותו, לפחות בראשנו.
ההתמכרות בעצם מאפשרת לנו הרגשה שאנחנו מצליחים להתמודד עם הקושי, אך בפועל מדובר בהתמודדות לפרק זמן קצר בלבד, מאחר וזה רק לשים פלסטר. מהר מאוד הרגש שוב יציף, ושוב נצטרך לעמוד מולו, כי הרי לא פתרנו את שורש הבעיה. כך יוצא שלא רק שהבעיה לא מגיעה לפתרון, ההתמכרות מוסיפה עליה עוד בעיות – חולי פיזי ו/או נפשי, פגיעה בכיס, תלות, דוגמה שלילית לילדים ועוד. ככל שההתמכרות וותיקה, כך היא לרוב הרסנית יותר, והיא הופכת למכה קשה המשפיעה על כל המישורים בחיינו: זוגיות, הורות, קריירה, קשרים בינאישיים, בריאות פיזית ונפשית, ועוד.
המודעות לנזקי העישון הולכת וגוברת, וישנה הסכמה גורפת היום כי העישון הוא התמכרות הרסנית, ממכרת ואף הורגת, ועל כך מעידה חקיקה נרחבת ומאות יוזמות, מוסדיות ופרטיות, המציעות תהליכים להפסקת עישון.
כמי שהייתה אחות בטיפול נמרץ לב שנים רבות, יצא לי לא פעם לטפל באנשים התלויים בין החיים למוות בגלל העישון.
אף שאחוז המעשנים בישראל הולך ויורד, הוא עומד כיום על קרוב ל-19%, כך שמדובר עדיין במספרים גבוהים מאוד (חמישית מהאוכלוסייה הבוגרת!).
אז מה גורם לאנשים לה משיך לעשן על אף האזהרות הרבות והמודעות הברורה לנזקים, ולזה שזה פעמים רבות גזר דין מוות? מסתבר כי המעשנים נחלקים לשתי קבוצות עיקריות – אלו שמתעקשים להמשיך לעשן ואלו הטוענים כי הם רוצים להפסיק אך לא מצליחים, לפחות ללא יותר מפרקי זמן קצרים. אלו גם אלו חוזרים כל הזמן למעגל ההתמכרות.
אז למה כל כך קשה להפסיק לעשן?
הסיגריה היא לא הבעיה, היא רק הסימפטום. העישון נחשב לאחת ההתמכרויות הכי חזקות הקיימות, לא פחות מהתמכרות להרואין או לקוקאין, כך שאין הגיון בלצפות מאנשים שייפרדו מהסיגריה ביום בהיר אחד. חשוב להבין כי בשונה מהסמים הקשים, המיתוג של הסיגריה הוא של משהו חוקי, הרבה פעמים 'קולי ומגניב', וזה מוסיף מוטיבציה ולגיטימציה לפעולת העישון, מה שמאפשר לאנשים להמשיך ולהצטרף למעגל ההתמכרות, לעתים קרובות כבר מגיל צעיר.
מדובר בהתמכרות משולבת – גם פיזית וגם פסיכולוגית (רגשי, התנהגותי, חברתי), אבל שיטות הטיפול הנהוגות לא תמיד משלבות מענה גם לזה וגם לזה, אלא מתמקדות רק בפיזי (למשל מדבקות ניקוטין) או רק בנפשי. במילים אחרות – שיטת הטיפול חייבת לכלול בתוכה שילוב של מספר גישות, בהן
טיפול קוגנטיבי העובד על המחשבה והתפיסה, טיפול התנהגותי העובד על ההתנהגת ונותן כלים, ושילוב של מענה פיזי: מדבקות או מסטיקים של ניקוטין, ותרופות מרשם להפסקת עישון.
שיטות רבות לגמילה מעישון אינן מספקות ליווי ותמיכה לאורך התהליך. חשוב להבין כי עבור אנשים שמעשנים, הן חלק מההתנהלות היומיומית ומלוות את רוב הפעולות השגרתיות שלהם. לכן, כשאדם מנסה להפסיק לעשן בכוחות עצמו ואפילו מצליח בהתחלה, ישנם עדיין מנגנונים בנפשו ובגופו שידחפו אותו לחזור אל ההתמכרות, אל הדבר המוכר והידוע – אזור הנוחות. זהו האתגר האמתי והסיבה העיקרית לנפילה וחזרה לכבלי העישון, ולכן ליווי נכון חייב לתת מענה לאדם ברגעים האלו. הליווי והתמיכה בתהליך הגמילה הם קריטיים, ורק עצם הידיעה כי תמיד יש לך מישהו שיתמוך בך, יכוון ואם צריך גם יחזיר אותך מיד למסלול הנכון, מאפשרים לעבור את התהליך באופן יעיל, רגוע וקל יותר, ובסופו של יום -להיגמל אחת ולתמיד!
במשך כעשור אני מסייעת לאנשים בגמילה מהעישון, כמלווה אישית וכמנחת קבוצות. ישנם סיפורי הצלחה רבים, חלקם יוצאי דופן וניתן לקרוא אותם לאורך האתר וגם כאן למטה.
אין מאושרת ממני לראות את האנשים שליוויתי יד ביד ללא סיגריות, ולתחושתם ממש משתחררים מעבדות לחירות לאחר כ 20, 30, 40 ואף 50 שנות העישון.
אני מזמינה אותך להצטרף אלי למסעה של שחרור ויציאה לחופשי. אשמח ללוות אותך בדרך לשם.
לקוחות מספרים:

משה

מאיר

יצחק
